›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2012/2013

šk. r. 2012/2013

Jazyková exkurze němčinářů ve Vídni

Autor: Mgr. Miloš Kučera
Zobrazeno: 2491x

Skupina němčinářů  strávila velmi zajímavý týden v hlavním městě Rakouska.

Navštívili jsme ty nejvýznamnější pamětihodnosti Vídně. Prošli jsme si komnaty Schönbrunnu, letní rezidence Habsburků. V  Hofburgu jsme si prohlédli  klenotnici a navštívili trénink španělské dvorní jezdecké školy. Tato Spanische Hofreitschule je jedinou institucí na světě, kde se v nezměněné podobě ochraňuje a pěstuje vysoká škola jezdeckého umění od dob renesančních až po dnešek. Nezapomenutelný zážitek skýtá divákovi přesnost pohybu lipicánů v souznění s hudbou. Pěkný pohled na Vídeň se nám naskytl z věží dvou nejvýznamnějších kostelů Vídně,  Stephansdómu a Karlskirche. Do kopule Karskirche nás vyvezl výtah, ale do věže sv. Štěpána jsme museli vyšlápnout 343 schodů. 

Za zmínku stojí určitě i naše návštěva Muzea moderního umění, Technického muzea, nejstarší zoologické zahrady v Evropě a císařské hrobky pod kapucínským kostelem, která je určena pro příslušníky bývalého rakouského panovnického rodu Habsburků. 

Nezklamala nás ani návštěva Rakouského parlamentu.

Vrcholným kulturním zážitkem bylo zhlédnutí muzikálového představení Elisabeth. Tento nejúspěšnější původní německý muzikál všech dob se po 20 letech vrátil na jeviště  vídeňského Raimundtheater. Poutavý příběh o atraktivní rakouské císařovně Sisi, který už vidělo 8,5 miliónu diváků v 11 zemích světa, nás všechny opravdu nadchnul.

Kdo měl kultury až nad hlavu, šel na hokej. Čtyři z nás navštívili zahajovací finálové utkání play off  „rakousko-uherské ligy“ UPC Vienna Capitals – EC Klagenfurt. V sedm a půl tisícovém kotli bylo opravdu horko.

V každodenní  konfrontaci s němčinou uspěli všichni, všem patří veliký dík. Závěrem nelze zapomenout na pracovnici rakouského ministerstva školství Veru Leubolt, která nás po celý týden doprovázela a svými zajímavými výklady si nás určitě získala. 

Servus Leute, ihr wart Spitze!

Pozvánka do fotogalerie

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů