›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2013/2014

šk. r. 2013/2014

Expedice Eurorebus - Tercie A

Autor: Mgr. Pavlína Hovorková
Zobrazeno: 2399x

Ve dnech 23. 9. – 28. 9. 2013 se 9 žáků z tercie A spolu s paní učitelkou Mgr. Pavlínou Hovorkovou zúčastnilo E.ON Expedice Eurorebus 2013, která byla součástí odměny za vítězství v loňském ročníku vědomostní soutěže Eurorebus.

Během týdne jsme navštívili zajímavá místa u nás, v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku. Ujeli jsme asi 5000km vlakem, autobusem i lodí.

Ještě na našem území jsme si stihli prohlédnout budovu Českého rozhlasu v Praze a krásné památky Českého Krumlova, zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Druhý den ráno jsme přejeli přes státní hranici do Rakouska. Nejdříve jsme zde navštívili soutěsku    Dr.Vogelsang-Klamm, kde nás čekalo stoupání po téměř 500 kluzkých schodech. O něco schůdnější byly můstky vedoucí roklinou říčky, na které se nacházely nesčetné vodopády. Po prohlídce jsme se přemístili do města Klagenfurt. Zdejší park Minimundus s asi 150 modely nejznámějších světových staveb byl velmi zajímavý.

Další den jsme opustili Rakousko a tunelem Karavanky jsme se dostali do oblasti Julských Alp. Vodopád Peričnik vysoký 68m byl úchvatný. Pak nás čekal výšlap z údolí Vrata (1015 m. n. m.) do údolí Zadnijce. Cesta vedla pod severní stěnou nejvyšší hory Slovinska Triglavu přes sedlo Luknja (1778 m. n. m.). Slabší povahy výšlap neabsolvovaly, ale kluci se hor nezalekli a odměnou jim byl pohled na kozorožce.

Následující den jsme pokračovali do Chorvatska. Protože jsme byli unaveni z předchozích výletů, ubytovali jsme se v hotelovém komplexu, kde jsme mohli odpočívat, nebo jsme mohli vyzkoušet teplotu vody v  Jaderském moři.  Někteří naši spolucestovatelé si od moře odvezli nepříjemný zážitek – pobodání mořskými ježky.

Pátý den jsme strávili na lodi. Během dne jsme navštívili tři historická města – Rovinj, Vrsar a Poreč. V Poreči jsme obdivovali baziliku sv. Eufrazia, zapsanou na seznam světového dědictví UNESCO, jejíž historie sahá až do 6. Stol. Město Rovinj nás okouzliol svými křivolakými uličkami.

V pátek bohužel náš výlet končil a následoval noční přesun domů. Budeme se muset hodně snažit, abychom si mohli takový krásný zážitek ještě někdy zopakovat.

Martin Neumann, tercie

Fotogalerie

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů