›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2013/2014

šk. r. 2013/2014

Úspěch v mezinárodní výtvarné soutěži

Zobrazeno: 3319x

Skupina výtvarníků z vyššího gymnázia se zúčastnila projektu EUROSCOLA  a vytvořila soutěžní plakát na téma Volby do Evropského parlamentu s úkolem oslovit mladé lidi  a tyto volby mezi nimi  propagovat. Ocenění za vítězný plakát pod vedením Mgr. Miloslavy Řehůřkové bylo štědré: dvoudenní exkurze pro 24 studentů do Strasbourgu plně hrazenou z fondu EU.

Nový ročník EUROscoly

Zájezd se konal ve dnech 26.3. - 29.3. za pedagogického doprovodu Mgr. Dariny Sikorové a Mgr. Jiřiny Janišové. Přečtěte si zážitky a postřehy studentů z exkurze. Za podívání stojí i velmi zdařilé video, které pro vás natočil a bravurně sestříhal Vojtěch Wawreczka ze sexty A.

Děkujeme všem za vzornou reprezentaci školy.

Z Karviné jsme do francouzského Štrasburku vyrazili autobusem ve večerních hodinách. Následující ráno jsme se před osmou hodinou dostali k sídlu Evropského parlamentu. Po příjezdu na nás čekalo přivítání, oddělili jsme se od našich profesorek a vydali se na malé občerstvení. Poté jsme byli odvedeni do

plenárního sálu, ve kterém zasedají europoslanci. Studenti jednotlivých členských států představili svou zemi a školu (nás prezentoval Jakub Gamrot ze třídy 3.B). Později nám bylo umožněno vyzkoušet si hlasování a mohli jsme se čtyř přítomných europoslanců zeptat na jakékoli otázky týkajících se fungování a činnosti EU.

Po obědě jsme pro hru Eurogame sestavili týmy po čtyřech (vždy z různých národností) a odpovídali na otázky ve více než 20 jazycích - to samé čekalo i na naše profesorky. Po ukončení hry následoval náš hlavní úkol - kolem 500 účastníků se rozdělilo do 6 pracovních skupin, ve kterých jsme

projednávali různá témata týkající se EU, jako například: udržitelný rozvoj a životní prostředí, nezaměstnanost mladých nebo plýtvání potravinami. Cílem bylo vytvořit opatření k nápravě aktuálních problémů a poté dva zvolení zástupci z každé skupiny před všemi během plenárního zasedání

vzniklé návrhy prezentovali a hlasovalo se. Kolem 18té hodiny byla naše návštěva EP zakončena promenádou vlajek za zvuku evropské hymny.

Za soumraku jsme se vydali na procházku městem - prošli jsme kolem Evropského soudu pro lidská práva, Rady Evropy, Evropského paláce a podél nábřeží došli k univerzitě, Kostelu sv. Pavla a restauraci, kde jsme se navečeřeli, a nakonec odjeli místní tramvají do hotelu.

V pátek jsme si prohlédli historickou část města  - navštívili jsme katedrálu Notre-Dame de Strasbourg, Rohanský palác a projeli se na loďce po řece Ill.

Za krásného slunečného dne jsme obdivovali nejmalebnější část města - La petite France a poté se otestovali tradiční alsaské kuchyni. Před odjezdem domů jsme měli čas prohlédnout si město sami či nakoupit nějaké suvenýry na památku.

J. Gamrot a D. Sikorová

Fotogalerie

L. Brandesová:

Ne každý den dostanete tu příležitost podívat se do sídla Evropského parlamentu – ale když už ano, rozhodně to stojí za to. Nejen z toho hlediska, že se podíváte do míst, kam se běžně člověk nedostane, ale také proto, že dostanete neuvěřitelnou příležitost setkat se s lidmi z celé Evropy.

Pár dní před odjezdem jsem si říkala – „Parlament, no a co jako?“ Politologie mě až tak moc neláká, ale můžu s čistým svědomím říct, že to není jen o politice. Ano – dozvěděla jsem se spoustu věcí o tom, jak vůbec funguje EU, dostalo se i na zajímavou diskuzi s europoslanci. Po několika hodinách mi i došlo, proč se politici na podobných zasedáních nudí – informace to byly vskutku zajímavé, ale bylo jich hodně. I přes to musím říct, že asi každého zaujaly otázky týkající se momentální situace na Ukrajině či krize ve Španělsku a Řecku.

Nebylo to ale jen o politice – během hry „Eurogame“ jsme si vytvořili mezinárodní týmy po čtyřech a společně jsme odpovídali na téměř 20 otázek týkajících se EU – každá otázka v jiném jazyce. Nešlo jen o to vyhrát, ale v našem týmu a věřím, že i u ostatních, jsme se za krátkou dobu stihli i trochu poznat. Ne vždy to šlo hladce – můj tým uměl dohromady asi 10 jazyků, ale problémem byla angličtina, takže jsme se o nějaké otázce ani nemohli kolikrát pobavit, ale zároveň to byla i legrace.

Stále to ale nebylo to nejlepší – po obědě jsme se rozdělili do skupin přibližně po 30 – 40 lidech a diskutovali jsme na témata, která by nás všechny měla zajímat (například plýtvání potravinami, životní prostředí či nezaměstnanost mladých). Našim úkolem bylo navrhnout tři řešení a později je prezentovat před ostatními studenty. Ve své skupině jsem byla zvolena za „mluvčího“ našeho problému a dostala jsem tak možnost mluvit před asi 500 lidmi. Říct, že jsem měla trému jenom z takového „minuty slávy“, to je rozhodně nedostačující slovo. Byla to pro mě ale výzva a jsem ráda, že jsem ji úspěšně pokořila.

Ne všechno se točilo kolem parlamentu – hned po skončení programu v parlamentě jsme se prošli nádherným Štrasburkem a zůstali jsme i po setmění. Druhý den jsme už navštěvovali spíše památky – nutno říct, že francouzsko/německá architektura je opravdu skvostná, navíc bylo město ozdobeno různými stromy a rostlinami a celkově mě Štrasburk a jeho atmosféra naprosto nadchla a pohltila. Nejlepším zážitkem byla bezkonkurenčně projížďka na loďce po kanálech.

Jestli mám nějaké výtky – tak to jen jídlo v parlamentuL.

Jinak to pro mě byla rozhodně další zkušenost, na kterou jen tak nezapomenu :-)!

 

T. Bucharová:

Já osobně celou exkurzi hodnotím velmi pozitivně. V evropském parlamentu se setkaly stovky našich vrstevníků pocházejících z odlišných kultur. To vneslo do diskuze nejen různé pohledy na EU a evropské problémy, ale také palčivé otázky. Nebáli jsme se zeptat, jak se EU staví ke konfliktu na Ukrajině. Evropská mládež dokonce v hlasování zhodnotila konání EU jako nedostačující. Řeč padla i o společné evropské měně a ekonomickou situaci Řecka a Kypru. Právě toto ukázalo, že se do parlamentu nejelo jenom obdivovat architekturu a oslavovat EU, ale že zde studenti středních škol přijeli debatovat o budoucnosti a fungování Unie.

Naopak velmi nepolitickou a diskusní částí dne byla hra „Eurogame“. Dostali jsme kartu s 18 otázkami v 18 jazycích přítomných zemí. Každého to tedy donutilo seznámit se. Já osobně jsem potkala velmi zajímavé lidi a navázala nové kontakty. Poněvadž mám ráda jazyky, byla to pro mě úžasná příležitost, jak rozvíjet své schopnosti.

Nejvíce bych, jako asi všichni účastníci, zkritizovala občerstvení. Dostali jsme velmi chudou snídani, neadekvátní tak velké evropské akci. Oběd už byl lepší a chutnější.

Je pravdou, že teď mnohem lépe chápu fungování Evropské unie a Evropského parlamentu. Na jednu stranu to byla práce velmi únavná, na druhou stranu to byla práce úžasná. Ale překvapivě, ten den utekl velmi rychle. Byl to skvělý zážitek a jsem moc ráda, že jsem u toho mohla být.

Celý pobyt jsme si díky štědrosti EU užili dosyta. Štrasburk je krásné město a myslím, že se nám ho za ten jeden den podařilo projít. A nejen projít, ale i proplout – projížďka lodí na štrasburských kanálech se mi líbila snad ze všeho nejvíc.

 A ještě croissanty v hotelu. Když přinesli novou várku croissantů, pak číšník nestačil projít dveřmi a naše delegace je všechny vyjedla.

 

D. Walová a A. Fašungová:

Měly jsme to štěstí  a mohly se účastnit exkurze do Evropského parlamentu ve Štrasburgu. Vyzkoušely jsme si role poslankyň, což není tak snadná práce, jak se zdá. Téměř po celý sluneční den jste zajati v ohromné budově se spletitými chodbami a distkutujete s příslušníky dalších evropských národů o složitých celoevropských problémech, ke kterým hledáte východisko. Nakonec o nich hlasujete a můžete se radovat, že váš návrh byl prosazen. Navíc jsme si ověřily, že znát cizí jazyky se vyplatí už kvůli šetření uší, jelikož sluchátka, určená pro překlad, jsou v Parlamentu velice nepohodlná. Druhý den jsme si už naplno užívaly krásného počasí v krásném městě na hranicích Německa a Francie, ochutnaly alsasské speciality a podnikly projížďku lodí. Domů jsme se vracely bohatší o spoustu zkušeností a zážitků.

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů