›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2013/2014

šk. r. 2013/2014

Exkurze do jižního Katalánska

Zobrazeno: 1942x

Ve dnech 5.4. - 13.4. 2014 absolvovali studenti španělského jazyka zahraniční exkurzi do jižního Katalánska. Některé ze zážitků  z této cesty si můžete prohlédnout ve fotogalerii. O své dojmy se s Vámi podělí jedna  z účastnic zájezdu, Terka Bucharová.

Exkurze do španělského Katalánska očima studentky Terezy Bucharové

Po dlouhé cestě z České republiky jsme druhý den odpoledne dojeli do letoviska Salou na pobřeží Costa Dorada v jižním Katalánsku. Po ubytování v hotelu Belvedere jsme dostali volné odpoledne - tedy dobu vhodnou na aklimatizaci, prozkoumání letoviska, ale hlavně na „přepnutí“ do španělštiny. Hned druhý den nás čekalo rodné město Antonia Gaudího, Reus, kde jsme se poprvé setkali se secesní architekturou Psychiatrické léčebny Pere Mata. Dobrou ukázkou zmíněné architektury byl již několik let zavřený pavilon, kterým naši skupinu provedli. Naštěstí si nás tam nenechali a my mohli pokračovat do Tarragony, bývalého centra Římské říše.

Další dny jsme věnovali návštěvě hlavního města katalánské autonomie, Barcelony, pravé kolébky secesního stylu. Obdivovali jsme umění Antonia Gaudího na chrámu Sagrada Familia, na domě Casa Batlló, ale i při procházce parkem Güell. Vystoupali jsme na kopec Montjuïc a někteří fanoušci FC Barcelony si dokonce prošli i místní fotbalový stadion Camp Nou. Také jsme zde měli možnost ukojit své nakupovací vášně, což ocenila většina účastníc zájezdu. Na tržišti La Boqueríajsme si mohli vychutnat atmosféru pravé španělské tržnice. V ulici Las Ramblas jsme pochopili všechna varování o ochraně svých batohů a tašek, v Gotické čtvrti jsme navštívili místa, která obývali španělští králové a po krátké projížďce metrem jsme zavítali i na širokou Avenidu Diagonal, kde jsme utratili poslední peníze.

Avšak netísnili jsme se jenom v ulicích velkoměsta. Místní přírodu jsme poznali v Přírodní rezervaci delty řeky Ebro, kde se vyskytují vzácné druhy ptáků a kde se dnes pěstuje rýže. Dále od pobřeží se náš autobus vyšplhal do výšky 1200 metrů nad mořem, do pohoří Montserrat, kde stojí klášter s basilikou zasvěcený Panně Marii Montserratské, které se říká La Moreneta. Všichni jsme využili možnosti si před montserratskou Madonnou něco přát.

Případný volný čas po návratu z výletů, jsme se snažili využít k poznávání letoviska. Bylo to trochu neuvěřitelné, vzhledem k tomu, kolik jsme toho každý den viděli a nachodili. Každý den jsme mohli ochutnat něco ze španělské kuchyně, ať už paellu, tapas nebo typickou španělskou snídani churros s čokoládou.

Já jsem si odvezla dokonce i přezdívku  „treinta y uno“, což znamená španělsky 31. Toto číslo jsem měla za úkol křičet při počítání skupiny.

Celou exkurzi jsme završili koupáním v moři a ještě k tomu nás zaskočila bouřka. Proto se dá říct, že na tomto zájezdu každý zažil něco poprvé.

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů