›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2013/2014

šk. r. 2013/2014

Medaile z mezinárodní olympiády v informatice IOI

Autor: Martin Raszyk
Zobrazeno: 1934x

Martin Raszyk získal bronzovou medaili na mezinárodní olympiádě v informatice IOI, která se letos konala na Taiwanu.

V pondělí večer jsem se vrátil z mezinárodní olympiády v informatice IOI, která se letos konala na Taiwanu. Soutěž byla tradičně rozdělena do dvou soutěžních dnů, během každého soutěžního dne jsme dostali tři úlohy, na jejichž řešení jsme měli celkem pět hodin. Součástí zahajovacího a závěrečného ceremoniálu byla vedle projevů hostů i různá vystoupení. V samotné soutěži jsem skončil na 99. místě a získal jsem tak bronzovou medaili. Úplná výsledková listina je k dispozici na stránce http://stats.ioinformatics.org/results/2014

Naše cesta začala na pražském letišti, odkud jsme letěli s přestupem v Dubaji do metropole Taipei na Taiwanu. Už v Dubaji jsme při nočním přesedání měli možnost seznámit se s tropickým podnebím, které nás pak provázelo na Taiwanu celý týden. Teploty se přes den pohybovaly kolem 34°C a k tomu se přidávala vysoká vlhkost vzduchu. Všechny budovy i dopravní prostředky byly ovšem vybaveny klimatizací, takže jsme tyto klimatické podmínky zažívali pouze při přesunech.

Samotná soutěž se odehrávala v budově TICC v bezprostřední blízkosti mrakodrapu Taipei 101, jednu dobu nejvyšší stavby světa. Kromě souteže jsme absolvovali i několik výletů. Jeden z nich vedl do Centra tradičních umění a LanYang muzea, další do zábavního parku a těsně před odletem jsme ještě absolvovali procházku po kopcích okolo centra. Během ní jsme viděli docela velké pavouky a motýly a také centrum Taipei jako na dlani. Organizátoři nám rovněž připravili návštěvu vyhlídkové plošiny mrakodrapu Taipei 101 ve výšce bezmála 400 m. Zajímavostí byla kromě dechberoucího výhledu i zhruba 600 t vážící stabilizační koule, jejíž úkol spočívá v redukci vibrací konstrukce mrakodrapu.

Závěrem mohu říci, že se mi letošní olympiáda v programování líbila a jsem rád, že jsem měl možnost se jí zúčasnit. V první polovině srpna mě pak ještě čeká mezinárodní olympiáda v astronomii v Rumunsku.

Martin Raszyk (text + foto)

Martinovi gratulujeme!

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů