›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2014/2015

šk. r. 2014/2015

Výměnné pobyty Gymnázia Karviná

Zobrazeno: 2872x

V tomto roce se nám podařilo realizovat ve spolupráci se statutárním městem Karviná první vzájemnou mezinárodní výměnu studentů a uzavřít partnerství s francouzským lyceem
Sacré Coeur v Tourcoing.

Otevřely se tak dveře do světa pro všechny naše studenty, kteří budou chtít poznat kulturu, řeč a zvyky jiných národů Evropy. Projekt, do kterého jsou zapojeny také školy z Polska a Litvy, dovolí mladým lidem získat vzácné zkušenosti, rozšířit si obzory a zpřesnit názory na život v různých zemích EU. Potkají se se svými vrstevníky a navážou přátelství možná na celý život. A to je asi to nejdůležitější.

Do projektu se může zapojit kdokoli, kdo má zájem komunikovat v cizím jazyce a možnost ubytovat u sebe na týden francouzského studenta. Odměnou mu pak bude obdobný pobyt v rodině svého korespondenta o půl roku později.

Takže pozor, začínáme!!! Bližší informace u Mgr. Radky Drábové v učebně francouzského jazyka ve 2. patře. Pro ilustraci možno navštívit fotogalerii Tourcoing 2014.

Mgr. R. Drábová

Čím pro mě byl výměnný pobyt ve Francii?

Jste v Paříži. Podzimní slunce hřeje, je 25 stupňů a prostranství pod Eiffelovkou je oproti nabitým prázdninovým dnům téměř liduprázdné. Pohádka? Možná právě tímto slovem by se dal pojmenovat výměnný pobyt, který prožily studentky karvinského gymnázia spolu se svými polskými a litevskými kolegy ve Francii během týdne na přelomu září a října.

  Karvinské gymnázium podniklo ve své historii první cestu tohoto typu. Přidalo se tak k dlouholeté tradici polského gymnázia v Jastrzebie, které utužuje vztahy s francouzským protějškem už 27 let. O co vlastně šlo? V dubnu letošního roku přijela do Karviné a Jastrzebie francouzská expedice studentů a profesorů z lycée du Sacré Coeur  v Tourcoing, aby objevovala krásy nám známé části Evropy. Péče o ně se kromě Poláků ujaly i studentky našeho gymnázia, a tak není divu, že jim jejich pohostinnost měla být teď oplacena. Gymnazistky se vydaly do Francie spolu se svými kolegy z Polska a Litvy, aby pronikly do tajů běžného života svých francouzských vrstevníků. Šlo tedy o výměnu v mezinárodním měřítku, která studentkám poskytla možnost porovnat několik odlišných kultur naráz. Na každý den zájezdu byl naplánovaný nabitý program. Studenti se zapojili do výuky na francouzském lyceu, zúčastnili se basketbalového zápasu, ve kterém naše děvčata vybojovala  pro Českou republiku druhé místo. Strávili dva dny v hlavním městě Paříži a samozřejmě podnikli výlet po hostícím městě Tourcoing a čtvrtém největším francouzském městě Lille.

Atmosféra pobytu byla úžasná. Po týdnu stráveném v mezinárodním prostředí člověk začal pomalu přejímat zvyky jiných národů a pochytil některé užitečné cizí výrazy. To nejpřínosnější na výměně bylo, jak moc zážitků a poznatků si každý odnesl a kolik nových vztahů navázal s příslušníky jiných národností. Všechny účastnice zájezdu mi dají za pravdu, že výměna je ten nejzajímavější způsob, jak poznávat cizí země a kultury, a byla by škoda v ní nepokračovat i nadále. Vive les échanges! Alespoň jako u Poláků, 27 let.  

Daniela Walová

 

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů