›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2016/2017

šk. r. 2016/2017

Byli jsme v Pobaltí

Zobrazeno: 1451x

Ve dnech 30.4. - 5.5.2017 žáci naší školy navštívili Pobaltí.

Ve dnech 30.4.-5.5.2017 se po několika marných pokusech získat dostatek zájemců o tento zájezd podařilo připojit se k ZŠ Matiční 5 v Ostravě a konečně jsme vyjeli. Naše skupinka byla sice nevelká,leč velmi výrazná a pro hladký průběh zájezdu naprosto nepostradatelná.

Vyjeli jsme 30.4. navečer přes Polsko do Litvy.Tam jsme dorazili ráno a hned jsme navštívili vodní hrad Trakai. Poté jsme se přesunuli do Vilniusu (hlavního města Litvy) a po ubytování se jsme se vydali na prohlídku města.

Následující den začal návštěvou Šiauliai a velmi působivé Hory křížů. Pak jsme pokračovali do Lotyšska,kde jsme shlédli nejvýznamnější památky překrásné Rigy a následovala cesta do estonského hlavního města Tallinu. Prohlídku jsme však absolvovali až o den později,jelikož nás následujícíhodne čekala dvouhodinová plavba trajektem do Helsinek.Na město jsme měli celý den. Nejprve povinné kolečko s průvodkyní-Češkou,která zde již několik let žije, a pak konečně rozchod. Někteří vyrazili do obchodů,jiní do Mc Donald´s (protože tamje asi lepší), ale naše komorní skupinka vyrazila lodí na nedaleký ostrov s pevností Suomenlinna. Po návratu jsme na tržnici ochutnali mořské speciality, a pak jsme se trajektem vrátili do Tallinu. Tallin byl třešničkou na dortu. Nádherné staré město nám přiblížila úžasná místní průvodkyně,která ke každému místu přidala nějakou historku. No a pak už jsme frčeli zpátky domů.

Zájezd to byl sice krátký, ale zcela jistě inspirativní. Myslím,že jsme všichni byli příjemně překvapeni zcela odlišným rázem krajiny (borové a březové háje, dřevěné domečky s verandami), “neglobálními“ suvenýry (tj. místními výrobky), krásou měst. Své udělalo i počasí, které nám vcelku přálo – ani jednou jsme nezmokli, sice foukalo,ale v Helsinkách a Tallinu bylo nebe jako vymetené.

   

Pozvánka do fotoalba.

   

Tak snad zase někdy!

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů