›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2021/2022

šk. r. 2021/2022

Společenskovědní exkurze v Praze

Autor: Mgr. M. Brzá
Zobrazeno: 950x

praha_2021.jpg (24 KB)Žáci čtvrtých ročníků se po roční pauze opět vydali do Prahy, kde absolvovali společenskovědní exkurzi.

Navštívili mnoho institucí, nabyli nové informace a setkali se se zajímavými osobnostmi. V rámci třídenní exkurze si prohlédli Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, kde jim průvodkyně vyprávěla o historii i významu této instituce. Byli velice potěšeni setkáním s panem poslancem Petrem Letochou, s nímž besedovali o práci poslance, ale také o komunální politice a problematice našeho města. Při návštěvě galerie Poslanecké sněmovny všechny velice potěšila návštěva nového ministra školství pana Petra Gazdíka, který přišel za panem Letochou naše žáky pozdravit.

V Informačním centru o NATO se naši gymnazisté zúčastnili velice zajímavé besedy. Pan Daniel Bagge z Ministerstva obrany ČR, který v minulosti pracoval v Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a působil v tomto oboru jako atašé na naší ambasádě ve Washingtonu, je informoval o náročnosti kyberbezpečnosti. V Evropském domě čekal na naše žáky připravený workshop, jehož součástí byla skupinová práce a diskuse nejen o významu EU a jejích institucích pro mladého člověka, ale také o problematice přijetí eura a příležitostech pro mladé.

Při návštěvě bývalého židovského ghetta na Josefově se naši maturanti prošli historií židovského obyvatelstva nejen v Praze. Dozvěděli se mnoho o židovských tradicích, rituálech, zvycích a svátcích a navštívili synagogy i hřbitov. Všichni si uvědomili, že osudy židovského obyvatelstva by neměly být zapomenuty. V průběhu celé exkurze žáci objevovali krásy našeho hlavního města a zavítali také na divadelní představení, kde v hlavní role ztvárnili Petr Nárožný a Simona Stašová. No a mezi tím vším vnímali příznivou atmosféru vánoční Prahy.

Tak zase příští rok!

FOTOalbum

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů