›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2021/2022

šk. r. 2021/2022

Vánoce u nás, v Evropě i ve světě!

Zobrazeno: 1268x

img_8054.jpg (80 KB)

V předvánočním týdnu naši žáci připravili vánoční aktivity i zábavu pro své spolužáky i učitele. „Vánoční pokojík“, ve kterém si všichni mohli zahrát deskové hry, seznámit se s podstatou a původem vánočních zvyků a také si nechat předpovědět budoucnost, voněl nejen cukrovím, ale také vánoční atmosférou. 

V hudebně školy byl připraven i fotokoutek, ve kterém se s vánočními rekvizitami všichni mohli nechat vyfotit a získat krásnou památku. A co sklidilo největší úspěch? No přece možnost vyzkoušet si karaoke.

A aby se žáci i něco více dozvěděli, požádali online naše zahraniční přátele, aby jim o vánočních tradicích v jejich rodné zemi vyprávěli. 

O Vánocích ve Francii si povídali s Jeanem Pierrem a v Německu s Franziskou Teinboth a Thomasem Heinemaierem. Během velice zajímavého a zábavného povídání si naši žáci procvičili francouzský, německý i anglický jazyk. 

Naši mladší žáci z primy a tercie ve škole přivítali paní Joannu Derdowskou, polskou překladatelku a bohemistku, která jim velmi poutavě povídala o Vánocích v její rodné zemi – Polsku. Povídání paní Derdowské doplnili s vlastními zkušenostmi přímo naši žáci a seznámili i ostatní s vánočními zvyky na Slovensku, v Řecku a také v dalekém Vietnamu. Všem vám, kteří jste ostatním spolužákům nabídli zajímavé povídání, moc děkujeme!

Děkujeme také žákům skupiny TEP i žákovským vyslancům Evropského parlamentu, že celou třídenní akci připravili a garantovali její hladký průběh! 

foto

Beseda Vánoce (nejen) v Evropě

Dnes, v naší třídě 1.X, jsme měli besedu o tom, jak se Vánoce slaví v jiných zemí. Slovenskými zástupci byli Nina Jagriková a Standa Bernacký z primy. Z Polska přišla paní Joanna Derdowska. O řeckých tradicích nám vtipně pověděla Anatoli Michailidu z kvarty. A o vietnamských jídlech nám pověděly Hanka a Zuzka ze septimy. Dozvěděli jsme se toho o všech zemích více, než jsme doteď věděli, například v Řecku se zdobí lodě nebo že vietnamské pokrmy vyžadují složitou a dlouhou přípravu. Děkujeme všem hostům že přišli a pověděli nám toho spouuuuustu nového o vánočních zvycích (nejen) v Evropě. žáci primy

 

Vánoční pokojíček

Vánoční pokojík si naše třída velice užila i přes to, že nás tam bylo jen osm. Taktéž jsem zjistil, že v naší třídě jsou profesionální zpěváci a hudebníci. Hráli jsme deskové hry malovali přáníčka a věštili jsme budoucnost. DĚKUJEME MOC ZA KRÁSNOU VÁNOČNÍ BESÍDKU!!!!!!!!      Kryštof Kutlák, prima

 

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů