›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2021/2022

šk. r. 2021/2022

Domov Alzheimer

Zobrazeno: 838x

domov_a.jpg (59 KB)Žáci naší školy navázali na dobrovolnickou tradici narušenou covidovou dobou, ve které striktní opatření neumožňovala cizím návštěvníkům vstup do center ohrožených klientů.

Vánoční finanční sbírka našich pedagogů se proměnila nákupem za speciální hry vhodné pro pacienty trpící neurodegenerativním onemocněním.

V minulém týdnu se žákyně 1.A Karolina Paraničová, Antonie Gacková, Natálie Malyszová, Karolina Krzanová, Eliška Vu a Jagna Greń s paní učitelkou Kardošovou, obtěžkány pozdními vánočními dárky, vydaly do Domova Alzheimer.

Účelem bylo zpříjemnit důchodcům trpícím alzheimerovým onemocněním den, hrát hry, mluvit s nimi, jednoduše trávit se seniory čas a vytvářet jím úsměv na tváří.

Rozhodně to bylo náročné dopoledne. Je zdrcující vidět tolik nemocných lidí v různém stadiu nemoci. Někteří jedinci nedokážou ani mluvit a běžná motorika je pro ně nadlidským výkonem. Jak jsme se cítily po onom zážitku a jaký to na nás udělalo dojem? Mnoho jsme se za těch pár hodin naučily, hodně věcí jsme si uvědomily a ona zkušenost nás donutila přemýšlet: Proč život je tak krutý? Navštěvují pacienty jejich blízcí?

Jak se jim tam žije? Udělaly jsme dobrý skutek a ten pocit je nádherný. Viděly jsme kolik štěstí nemocným může přinést návštěva, vlídné lidské slovo a držení za ruku. Pro všechny z nás to byl velice silný zážitek, některé z nás se rozhodly stát se pravidelným dobrovolníkem Adry v tomto zařízení. Ne všichni tuto činnost, náročnou na psychiku, mohou vykonávat.

Děkujeme za skvělou akci a nové zkušenosti.

Jagna Greń, 1.A

FOTOalbum

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů