›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2018/2019

šk. r. 2018/2019

Mezinárodní setkání projektu YOGIES v ČR

Zobrazeno: 1868x

V prvním říjnovém týdnu jsme hostili na naší škole delegace z partnerských škol projektu YOGIES, do kterého je naše škola zapojena od září 2016 a který je financován EU v rámci Erasmus+.

Po společném setkání všech partnerů projektu v Turecku, Litvě a Itálii přišla konečně na řadu také Česká republika. Program týdne byl nabitý a kromě povinných aktivit se naši hosté seznámili s industriálním krajem, ve kterém žijeme. Celá skupina tak absolvovala interaktivní přednášku Dr. phil. Nicole Horákové Hirschler, M.A. na Ostravské univerzitě na téma Genderové otázky, rasismus a diskriminace všeho druhu, politický a náboženský extremismus. Žáci na seminář navázali workshopem, v rámci kterého natočili zajímavá videa. Na krytém bazénu se vyřádili při Hrách bez hranic. Všichni společně navštívili ostravskou radnici, oblast Dolních Vítkovic a Malý svět techniky U6, šikmý kostel sv. Petra z Alkantary, kostel Povýšení svatého Kříže se zvonicí, fryštátský zámek a snad nejvíce byli naši hosté nadšeni návštěvou Landek Parku, kde měli možnost zažít pocity horníka od příchodu na šachtu, a to od převlékání v historických řetízkových šatnách, autentické fárání jako na činném dole až po cestu horníka na příslušné důlní pracoviště.

Setkání přálo dobré počasí a tomu odpovídala i stále dobrá nálada. Bylo těžké rozpoznat, kdy probíhala práce a kdy začínala zábava. Všichni si tento týden užili a nikomu nevadilo, že veškerá komunikace probíhá v angličtině. Navázala se pěkná přátelství, nejedna slzička při loučení ukápla.

Do projektových aktivit se vzorně zapojili žáci našeho gymnázia Alena Szotkowská (2.B), Barbora Dudová (1.B), Marie Strzelcová (6.X), Daniel Szotkowski (6.X), Natálie Tkáčová (3.B), Jakub Dobeš (3.B), Klára Rybaříková (7.X), Jakub Štefek (7.X), Jan Swiatkowski (7.X), Martin Dočkal (7.X), Lukáš Frejvolt (7.X), Johana Ledvoňová (8.X) a Vendula Kročilová (8.X).

Velké poděkování si zaslouží rodiče našich žáků Natálie Tkáčové, Jakuba Dobeše, Kláry Rybaříkové, Jakuba Štefka, Daniela Szotkowského, Marie Strzelcové, Jana Swiatkowského, Barbory Dudové, kteří poskytli ubytování, spoustu domácích dobrot, jistotu a pomoc našim přátelům.

Poděkování patří i pedagogům, kteří se zasloužili o zajímavý program a hladký průběh celého týdne. Jmenovitě pomáhali Mgr. Ledwoń, Mgr. Marchewková, Mgr. Čadová, Mgr. Brzóska, Mgr. Helešicová, Mgr. Rewenda. Zázemí celé akci poskytl ředitel gymnázia Mgr. Miloš Kučera.

Za realizační tým Mgr. Iva Vrbová

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů