›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2010/2011

Archiv událostí školního roku 2010/2011

Bretaň 2010

Autor: Ondřej Šťastný, student 4. r. Gymnázia Karviná
Zobrazeno: 4248x

Gymnázium Karviná se mohlo 9. listopadu 2010 pyšnit návštěvou zahraničního hosta. Nejen za karvinskými studenty, ale i za jejich kolegy, kteří přicestovali z gymnázia v Orlové, přijel rodilý Francouz Francois Marie-Guiban ...

Gymnázium Karviná se mohlo 9. listopadu 2010 pyšnit návštěvou zahraničního hosta. Nejen za karvinskými studenty, ale i za jejich kolegy, kteří přicestovali z gymnázia v Orlové, přijel rodilý Francouz Francois Marie-Guiban. Tento mladý muž působí v České republice již od března roku 2009 jako stavební inženýr. Jak jsme se posléze dozvěděli, navštívil v naší zemi již mnohá zajímavá místa a i český jazyk má už v malíčku.

Při jeho návštěvě se mohli zúčastnění dozvědět mnoho informací o jeho rodném regionu - Bretani. Přednášku si pro větší přehlednost připravil formou prezentace. Ta zahrnovala zajímavosti historické, geografické, kulturní i mnohé další. Zmínil také symboly typické pro Bretaň, dokonce předvedl ukázky bretonštiny, původního jazyka tohoto regionu, a porovnal ji se současnou francouzštinou. Zvláštní pozornost pak byla věnována bretaňské kuchyni včetně ochutnávky zdejších typických sladkostí. Po skončení prezentace jsme my, studenti, dostali prostor pro naše otázky. Ty se týkaly jak Bretaně, tak i samotného Francoise. Mnozí z nás s nadšením využili příležitost ověřit si své znalosti francouzštiny a promluvit si s rodilým mluvčím u šálku čaje. Taková možnost se nám jen tak nenaskytne.

Francois ale nebyl jediný francouzsky mluvící host této besedy, přijel za námi totiž i lektor z minulého školního roku David Girten, původem z Belgie. Děkujeme proto všem zúčastněným za smysluplně strávené odpoledne a nové zkušenosti.

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů