›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2021/2022

šk. r. 2021/2022

Mezinárodní den památky obětí holocaustu

Zobrazeno: 1323x

holoc_5_mini.jpg (42 KB)27. ledna 2022 uplynulo 77 let od chvíle byl osvobozen koncentrační tábor Osvětim. Tento den si připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu (v ČR Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti).

Společně jsme si tento významný den připomněli také na naší škole. Vyslechli jsme si povídání (nejen) o židovské historii. Zamýšleli jsme se na příčinami zla s paní Janou Hlávkovou, lektorkou přednášek o antisemitismu a holocaustu.

Přivítali jsme také zástupkyně z karvinské knihovny, které nám doporučily literaturu k tématu.

Na závěr jsme symbolicky pokřtili knihu Deník Anny Frankové. Ta se stane součástí školní knihovny. Žáci školy si knihu budou moci vypůjčit a seznámit se s osudem této dívky, jejíž příběh nám zůstal, shodou okolností, zachován. Anna Franková jako symbol miliónů zmařených životů, mezi nimiž bylo přes milión dětí. Připojili jsme se k celosvětové výzvě a apelu – vzpomínáme, nezapomeneme (#We Remember). https://weremember.worldjewishcongress.org

Holocaust - vyvraždění 6 milionů Židů nacisty a jejich kolaboranty - se neodehrál ve vzduchoprázdnu. Byl výsledkem nekontrolované nenávisti a kolektivního mlčení.

Nyní, více než kdy jindy, se musíme spojit, abychom si připomněli minulost a vybudovali lepší budoucnost pro všechny.

Děkuji všem, kteří přispěli a připomněli si tento den. Julie Janková

Beseda o holocaustu

Myslím si, že naše generace pomalu ztrácí povědomí o tom, jaké hrůzy lidé při holocaustu lidé zažili a jak byla tato doba krutá. Beseda, které jsem se spolu s ostatními spolužáky zúčastnila, nám všem ukázala tuto tragédii zase o kousek blíže. Dozvěděli jsme se spoustu informací, debatovali jsme, a hlavně jsme si odnesli silný zážitek.

V druhé půlce besedy jsme si nechali kolovat knihy na toto téma, půjčit si je a obohatit se tak o zážitky přímých účastníků holocaustu. Celá přednáška byla hodně přínosná. Jsem ráda, že jsme ji na škole měli a mohli se jí zúčastnit.

Božoňová Sára, 3. A

Zúčastnila jsem se přednášky o Holocaustu a popravdě musím říct, že to byl pro mě dost silný zážitek. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a zároveň to ve mně vyvolalo velmi silné pocity. Párkrát mi dokonce ukápla slza. Paní, která nám o tomto tématu vyprávěla, měla opravdu velký přehled a dokázala zaujmout spoustou informací, a dokonce i osobními svědectvími, která jí poskytli lidé, co tyto hrůzy zažili na vlastní kůži. Myslím si, že o tomhle tématu bychom měli neustále mluvit a připomínat si ho, aby se už nic podobného v naší historii nemohlo opakovat.

Natálie Pitříková

holoc_1.jpg (226 KB) holoc_2.jpg (397 KB) holoc_3.jpg (394 KB) holoc_4.jpg (317 KB) holoc_5.jpg (622 KB)

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů