›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2012/2013

šk. r. 2012/2013

Maraton psaní dopisů

Zobrazeno: 2480x

Ve dnech 10.-14. 12. 2012 se Gymnázium Karviná zapojilo do tradiční celosvětové akce – MARATON PSANÍ DOPISŮ - který je každoročně pořádán Amnesty Internacional.

11.12. proběhla hlavní část akce, která sklidila převážně pozitivní ohlas. Hlavní stanoviště ve vestibulu přilákalo mnoho studentů z nižších i vyšších ročníků. Zájem podpořit oběti porušování lidských práv projevili také profesoři a další zaměstnanci školy. Ani jeden z dvanácti případů nezůstal bez povšimnutí a schránky na dopisy se postupem dne naplnily k prasknutí. Na konci týdne jsme všechny tyto dopisy sečetli a s úžasem zjistili, že se nám povedlo shromáždit neuvěřitelný 1750 dopisů!!! Největší podíl na této akci má Jakub Gamrot, který jako první přišel s nápadem zorganizovat Maraton na naší škole. Velké díky patří také celé  2.B, která se ochotně zapojila a pomohla s organizací a přípravou v mnoha směrech.My  však děkujeme především Vám, vážení profesoři a studenti, za podporu, zájem a kladný přístup k této akci. Ceníme si každého podpisu, kterým jste přispěli na správnou věc!!!! Doufáme, že  se nám podaří organizovat Maraton i v příštích letech!

Třída 2.B

Maraton psaní dopisů byl uspořádán k příležitosti mezinárodního dne lidských práv 10. 12. 2012.Tato tradiční celosvětová akce  každoročně pořádaná Amnesty Internacional s podporou OSN  má jasný cíl – shromáždit ve velmi krátkém období maximum dopisů na podporu konkrétních osob.  Bylo vybráno 12 případů, u kterých došlo k závažnému porušení lidských práv. Maraton je každoroční ukázkou, jakou sílu mají obyčejní lidé z celého světa, když spojí své úsilí. Loni byl odeslán 1 100 000 dopisů a zapojilo se více než 80 zemí.

Dne11.12. proběhla hlavní část akce. V průběhu přestávek  skupiny dobrovolníků seznamovali  studenty i profesory  podrobně s jednotlivými případy. Většina z nich podpořila případ  podpisem. Centrální stanoviště ve vestibulu školy bylo každou přestávkou obklopeno mnoha lidmi, kteří měli zájem informovat se o každém z případů. Nejeden z nich podpořil všech 12!!!. Našli se i takový zájemci, kteří si jednotlivé případy odnesli domů, s tím, že si je v klidu prostudují a poté k některým z nich napíšou vlastnoruční dopis nebo vzkaz konkrétní osobě. Všechny dopisy byly vhazovány do schránky, která byla k dispozici ve vestibulu po celý týden .Po domluvě s některými vyučujícími nám bylo umožněno zapojit akci také do výuky prostřednictvím krátkých spotů nebo psaní vzkazů v cizích jazycích. Tématické spoty dodávali celé akci patřičnou atmosféru, byli velmi povedené a všem se líbily.  

Děkujeme vedení školy, které nám umožnilo tuto akci pořádat a všem, kteří maraton psaní dopisů nějakým způsobem podpořili.

Fotogalerie

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů