›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2012/2013

šk. r. 2012/2013

Úspěch v celorepublikové literárně-historické soutěži

Autor: Mgr. J.Snášel
Zobrazeno: 2524x

Studentka našeho gymnázia Karolína Sýkorová se v celorepublikové literárně-historické soutěži umístila na skvělém druhém místě.

Studentka VI. X  Karolína Sýkorová se zúčastnila celorepublikové literárně-historické soutěže „Cesta dvou bratří“, kterou u příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským pro studenty základních a středních škol.

Žáci a studenti měli možnost prokázat své historické znalosti a stylistické schopnosti ve dvou oborech – literárním/historickém – a ve dvou kategoriích podle věku účastníků. Se svými texty se zúčastnili mladí autoři z různých krajů Čech, Moravy i Slezska. Odborná porota hodnotila v obou částech soutěže celkem 218 příspěvků.

Karolína si pro svou práci vybrala pro zpracování složitější (historický) obor a se svým odborným textem na téma „Pouť dvou bratří – její význam pro nás“ se ve své věkové kategorii umístila na vynikajícím druhém místě.

Spolu s nejúspěšnějšími účastníky soutěže byla 14. 5. v Sále kardinála Berana při slavnostním ceremoniálu oceněna zástupci MŠMT a Arcibiskupství pražského. Součástí ocenění  byla také unikátní prohlídka arcibiskupského paláce, ležícího v těsném sousedství Pražského hradu. Tento zážitek byl o to vzácnější, že palác je až na výjimečné případy veřejnosti uzavřen. Vrcholem slavnostního dopoledne pak bylo pozvání na privátní prohlídku cisterciáckého kláštera ve Velehradě, při které nejúspěšnější soutěžící přivítají osobně Mons. Dominik kardinál Duka OP a ministr školství Prof. PhDr. Petr Fiala.

Gratulujeme Karolíně ke skvělému úspěchu při reprezentaci naší školy.

  

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů