›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2022/2023

šk. r. 2022/2023

Dotkli jsme se vesmíru!

Autor: Ing. B. Valová
Zobrazeno: 1316x

bagymka.jpg (44 KB)Skupina nadšených žáků se zapojila do programu Dotkni se vesmíru.

Tento vesmírný projekt má na starosti STEAM Academy, která žákům mimo jiné ukazuje spojení přírodních věd, matematiky a fyziky.  Cílem bylo vypustit stratosférický balón se sondou do výšky 35 km nad zemským povrchem. Naše sonda se jmenuje BaGymKa (balón gymnázia Karviná). 

Startu sondy předcházely velké přípravy. Sondu jsme museli sestrojit, osázet čidly, graficky upravit a otestovat. V den odletu v Praze – ČHMÚ Libuš, panovalo deštivé počasí. Při startu nám však za odměnu vysvitlo sluníčko. V tento pro nás historický den jsme překonali několik rekordů. Sonda vzlétala nejpomalejší rychlostí, lokalita dopadu byla v rámci ostatních letů nejvzdálenější (Praha -> obec Hladov), a dokonce jsme ji v této neskutečné výšce 35, 6 km viděli pouhým okem. Po zadání všech dat do systémů, složitých výpočtů a zachycení GPS signálu anténou jsme kolem 18. hodiny sondu po dopadu objevili v lesní školce v obci Hladov. Radost byla veliká. Ne vždy se sondu podaří získat zpět.

Velké díky patří panu Petru Kospachovi, který s námi strávil celé odpoledne a podělil se s námi o cenné rady a zkušenosti.  O obsahu sondy chystáme samostatný článek, ve kterém se mimo jiné dozvíte, o jaké prvenství usilujeme.

Tento badatelský projekt byl finančně podpořen firmou BONATRANS GROUP a. s.

bagymka_big.jpg (203 KB)

VIDEOklip

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů