›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2022/2023

šk. r. 2022/2023

Výstava Paměť národa v Moravskoslezském kraji

Autor: Mgr. Julie Janková
Zobrazeno: 1206x

pamet_naroda_mini.jpg (59 KB)

Gymnázium Karviná se hrdě připojilo k akcím, kterou mají již dlouholetou tradici. V areálu školy jsme hostili první souhrnnou pamětnickou výstavu v Moravskoslezském kraji.

Výstava je putovní a Karviná, resp. naše škola, měla tu čest ji nabídnout ke zhlédnutí nejen žákům školy, ale také hostům z partnerských základních škol. Průvodci výstavou se stali naši žáci. Prošli školením a obětavě provázeli své spolužáky v rámci hodin dějepisu. Nabídli jim pracovním list, který vybízel k zábavnému způsobu poznávání dějin 20. století v Moravskoslezském kraji. 

V pondělí 21. listopadu jsme přivítali na půdě školy vzácného hosta, pana Jindřicha Kubienku. Ten nám přiblížil příběh svého otce, který zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi. Sám se stal po roce 1968 politickým vězněm. Jeho vyprávění je zachyceno také v databázi Paměti národa. Besedy se zúčastnil také náměstek primátora pan Andrzej Bizoń.

K akcím, kterými jsme si připomínali naši minulost, patřila také iniciativa žákyň sekundy. Na jejich popud jsme se jako škola stali oficiálním sbírkovým místem a (nejen) 11. listopadu nabízeli svým spolužákům a učitelům k zakoupení květ vlčího máku jako symbolu úcty k válečným veteránům a dalším bojovníkům za svobodu. 

Výuka moderních dějin má na Gymnáziu Karviná silné postavení. Snažíme se je žákům zprostředkovat nejen v rámci běžných hodin dějepisu, ale také prostřednictvím různým projektů. Aktivně do nich žáky zapojujeme a věříme, že se z nich stávají občané, kteří jsou přínosem pro společnost, ve které žijí. 

Na závěr si dovolíme citovat pana Jindřicha Kubienku z reportáže České televize. 

“Kdo nezná dějiny, tak nemůže posoudit dnešek. Jak se zachovat. Musíme jít do hloubky a zjišťovat. To je síla demokracie.”

 

https://www.pametnaroda.cz/cs

fotogalerie

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů