›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2022/2023

šk. r. 2022/2023

Naši vyslanci byli slyšet ve Štrasburku!

Autor: Mgr. M. Brzá
Zobrazeno: 1897x

euroscola.jpg (26 KB)Úspěšný příběh našich vyslanců skončil skvělým zážitkem. Dne 31. 1. 2023 jsme navštívili sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku. 

Naši žáci absolvovali cestu, která jim byla cenou za jarní vítězství v projektu „Školy – vyslanci Evropského parlamentu“. Programu, jehož cílem je šířit povědomí o Evropské unii a evropské parlamentní demokracii mezi mladými lidmi prostřednictvím poskytování aktuálních a praktických vědomostí, se žáci aktivně účastnili v minulém školním roce.

Jejich úkolem bylo vytvářet takové aktivity pro ostatní žáky i učitele, aby se zamysleli nad tím, jak ovlivňuje EU naše životy, jaké výhody, ale i povinnosti nám členství v EU přináší, jaké to bylo předtím, než jsme do unie vstoupili, a jaké to bude za 10 nebo 20 let. Cesta do Štrasburku byla dlouhá, a tak jsme po trase navštívili Dokumentační centrum areálů říšských sjezdů NSDAP v Norimberku a na cestě zpět město Heidelberg, ve kterém sídlí nejstarší německá univerzita (Ruprechto-Karlova
univerzita).

Na úvod nás všechny zprostředkovaně pozdravila Roberta Metsola – předsedkyně Evropského parlamentu. V rámci simulovaného jednání se v jednacím sále potkali mladí Evropané z různých zemí, aby společně diskutovali na téma dezinformace. Žáci pracovali sami i v týmech s ostatními a kladli otázky hostům, ti pak na ně trpělivě odpovídali. Pro nás, učitele, byl připraven workshop také na téma dezinformace, který nám nabídl tipy pro práci s našimi žáky.

Milí žáci, my, učitelé z celé Evropy, jsme seděli s vámi v jednacím sále a měli jsme příležitost vás sledovat. Obdivovali jsme vaši schopnost komunikace, vedení dialogu, respektování názoru druhých i odhodlání zúčastnit se diskuse. Evropa má ve vás velký potenciál a věřím, že jej využije!

Ambiciózní cíl – získat hlavní cenu, cestu do Štrasburku, sídla Evropského parlamentu, byl splněn i uskutečněn!

Gratuluji vám všem!

FOTOalbum

Reportáž TV POLAR

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů