›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2022/2023

šk. r. 2022/2023

Legiovlak dorazil do Karviné

Autor: Mgr. T. Florián
Zobrazeno: 1105x

legio.jpg (20 KB)Ve středu, 19. dubna, žáci kvarty navštívili muzeum na kolejích. Legiovlak, jak se správně toto pojízdné muzeum jmenuje, je projektem Československé obce legionářské, jehož úkolem je brázdit Českou a Slovenskou republiku s kopií legionářského vlaku z let 1918–1920 a seznamovat studenty, případně širokou veřejnost, s osudy a bojovými akcemi čs. legionářů na Transsibiřské magistrále v Rusku.

Zásluhy legionářů o vznik Československa byly nacistickým i komunistickým režimem úmyslně zamlčovány a bagatelizovány. Legiovlak pomáhá touto cestou polozapomenuté povědomí a historii znovu oživovat.

Samotná exkurze trvala hodinu a žáci nejprve zhlédli krátký dokumentární film. Následně s průvodcem v dobovém stejnokroji prošli devíti vozy vlaku z celkových třinácti. Dozvěděli se mnoho zajímavostí z vojenského i soukromého života legionářů a mohli viděl velitelský, zdravotnický nebo krejčovský vůz. Z dalších můžeme jmenovat kovárnu a těplušku, tedy obytný vagón, ve kterém legionáři přespávali a trávili zde volný čas. Součástí naší návštěvy byla i prohlídka uniforem, map a denních potřeb, bez kterých se českoslovenští vojáci neobešli. Exkurze byla zakončena v prodejním voze, odkud si žáci mohli odnést prospekty nebo koupit suvenýry na podporu Československé obce legionářské.

Legiovlak můžete navštívit i vy, a to až do neděle 23. dubna. Více se dozvíte na stránkách https://www.csol.cz/akce/legiovlak-v-karvine/

FOTOalbum

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů