›  ŠKOLA  › Archiv - úvodní stránka  ›  šk. r. 2022/2023

šk. r. 2022/2023

Exkurze do Vídně

Autor: Milena Foksová, Julie Janková a žáci 1. - 3. roční
Zobrazeno: 1250x

schonbrunn.jpg (26 KB)Po několika letech se nám znovu podařilo uspořádat jednodenní exkurzi do Vídně. 46 žáků se na cestu k našim rakouským sousedům vydalo 2. června 2023 a slunečný den mimo školu popsali těmito slovy:

“Vyjeli jsme v 5 hodin od gymplu. Cesta byla dlouhá a během ní jsme se teoreticky seznámili s památkami Vídně. I přes naši únavu a brzkou ranní hodinu jsme s vidinou sladké odměny plnili úkoly a odpovídali na otázky, které nám byly položeny.

Po 4 hodinách jsme dorazili do Vídně a mohli se těšit na naši první zastávku, kterou bylo náměstí Marie Terezie (Maria-Theresien-Platz). Od něj jsme se prošli k parlamentu, kde jsme byli “zvěčněni” - tedy vyfoceni. Krátký rozchod jsme měli v místě, kde se v zimě pořádají vánoční trhy, a to u vídeňské radnice. Poté jsme se odebrali k jednomu z největších hradních komplexů světa - Hofburgu, k němuž vedou cestičky rozkošnou zahradou plnou překrásných květů, růží a vzkazů - Volksgarten. Od hradu jsme šli ulicemi, ve kterých jsme obdivovali spoustu luxusních obchodů, až jsme dorazili k dominantě města - ke katedrále sv. Štěpána (Stephansdom). Tady jsme měli rozchod, a protože bylo skoro poledne, tak jsme se šli naobědvat. Stihli jsme i zmrzlinu a za zmínku stojí určitě výborný Sachrův dort (Sachertorte). Když jsme se opět všichni setkali, pokračovali jsme v prohlídce. Cesta byla slunečná a velmi příjemná.

Také jsme byli u zámku Schönbrunn, kde jsme mohli strávit čas podle svého uvážení a navštívit Gloriettu, Zoo nebo Labyrint. Zahrady byly veliké a moc pěkné. Labyrint bohužel nesplnil naše očekávání. Zato ZOO, přestože byla menší, stála za to.

Metropoli na Dunaji jsme opouštěli kolem 17 hodin a cestu domů si krátili zpěvem českých hitů a opakováním získaných informací při vědomostní soutěži. Za rychlý a bezpečný dovoz domů jsme poděkovali našim báječným řidičům.”

FOTOalbum

Za PK německého jazyka: Milena Foksová, Julie Janková a žáci 1. - 3. ročníků

Gymnázium, Karviná, příspěvková organizace
Karviná-Nové Město, Mírová 1442, 735 06
IČ: 62331795

+420 596 311 197
kancelar@gym-karvina.cz
DS: 7wwfxjx

WEBdesign: Jan Swiatkowski & matuteam 2019
Ochrana osobních údajů